Сдружение "Път на младите" подписа платформа за гражданско управление на София

Днес, 16/9/2019г представител на Сдружение "Път на младите" подписа платформа за гражданско управление на София. Документът съдържа политики за подобряване на живота на гражданите на Столична община, отразяващи дясно-центристката визия за нов модел на управление.

BUE_8446 (1).png

ПЛАТФОРМА ЗА ГРАЖДАНСКО УПРАВЛЕНИЕ
НА СОФИЯ

Ние, представителите на партиите и формациите от десния и дясно-центристкия спектър,
• ПП „Движение България на гражданите“
• ПП „Земеделски народен съюз“
• ПП „Национално движение за стабилност и възход“
• Сдружение „Път на младите“
от една страна и от друга
гражданският кандидат за кмет на столицата Мая Манолова

демонстрираме политическа воля за обединение около настоящата
ПЛАТФОРМА ЗА ГРАЖДАНСКО УПРАВЛЕНИЕ
като се ангажираме да изпълняваме следните политики за подобряване на живота на гражданите на Столична община, отразяващи дясно-центристката визия за нов модел на управление:

1. Въвеждане на дигитална община, в която всички общински административни услуги могат да се предоставят по електронен път. Всяка преписка и нейното разпореждане ще са проследими онлайн.
2. Категоричен ангажимент за неувеличаване на местните данъци за гражданите.
3. Въвеждане на по-справедлива методология при изчисляване на „такса смет“ – преминаване към модела „замърсителят плаща“.
4. Намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Намаляване числеността на чиновниците с поне 10% и провеждане на тестове за професионалната им компетентност.
5. Извършване на независим външен одит на общинските дружества за установяване на корупционните практики в управлението им, които натоварват сметките на гражданите.
6. Борба с явните и скрити форми на картелност и монополизъм чрез подобряване на прозрачността в обществените поръчки и спиране на дискриминацията на малки и средни предприятия. По този начин ще се повиши конкуренцията и ще спре изкуственото завишаване на цените на стоките и услугите, за които се плаща с публичен ресурс.
7. Пренасочване на поне 50 % от инвестиционните разходи от курортна инфраструктура (аквапаркове, кашпи, шадравани и др.) към основна транспортна мрежа - околовръстен път, вътрешни рингове, естакади, пешеходни надлези и подлези и др.
8. Компенсиране на собствениците на имоти, които са отредени за междублокови пространства или зелени площи, с равностойни общински имоти или суми от държавния и общинския бюджети, за да се запазят настоящите общи пространства и да се даде възможност за изграждане на нови паркове.
9. Промяна на модела на управление на „Топлофикация“ и премахване на политическия чадър над него с цел подобряване на работата и качеството на услугата за гражданите, както и за преодоляване на задлъжнялостта му в размер на над 835 млн. лв.
10. Изработване на аудиовизуална карта с нишите за инвестиране в столицата и системното й публикуване на страниците и в рубриките на световните бизнес-медии.
11. Започване на програма за цялостно възстановяване на тротоарите в София и освобождаването им от паркирали автомобили.
12. Насочване на средствата, събрани от Синя и Зелена зона към същинското решаване на проблема с паркирането чрез изграждане на паркинги извън платното за движение.
13. Преодоляване на кризата с недостига на места в детските градини, включително и чрез предвиждане на стимули за изграждане на частни детски градини и други форми.
14. Предприемане на конкретни мерки за чистотата на въздуха и гарантиране на чиста и безопасна среда за живот и икономическо развитие, присъщи на всеки съвременен столичен град.
15. Безусловна защита на свободата и сигурността на гражданите, както и на техните права, включително личното достойнство на всеки човек.
16. Подобряване на транспортната схема в столицата и нейните райони с мерки, както следва, но не само:

• съобразяване на маршрутите на обществения транспорт с нуждите на гражданите в съответните райони;
• откриване на повече линии за нощен транспорт за необхванатите към момента квартали;
• подобряване условията на труд и възнагражденията на заетите в системата на градския транспорт;
• въвеждане на единен билет с електронен вариант и справедлива цена, валиден поне 75 минути, за целия обществен транспорт в столицата;

17. Децентрализация на отговорности и ресурси към районните администрации.
18. Създаване на непосредствена връзка между управлението на града и неговите жители чрез допитвания и реални обществени обсъждания, провеждани чрез електронни системи, по важните за столичани въпроси.

В РЕЗУЛТАТ НА ГОРНИТЕ, НО И ДРУГИ ДЕСНИ И ДЯСНО-ЦЕНТРИСКИ ПОЛИТИКИ
ДО КРАЯ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ УПРАВЛЕНСКИ МАНДАТ
СОФИЯ ТРЯБВА ДА ИМА:
1. Изцяло завършен околовръстен път на столицата и започнати вътрешни рингове.
2. Нито едно дете няма да бъде в списък за чакащи за детска градина деца.
3. Изцяло електронни административни услуги, достъпни дистанционно от гражданите и бизнеса.
4. Буферни паркинги до метростанциите в периферията на града.
5. Изграждане, включително и с публично-частно партньорство, на паркинги за поне 100 000 автомобила.

Прессъобщение ПнM в подкрепа на г-жа Мая Манолова

TRIFONOV2019-7507.jpg

Сдружение “Път на младите” е независима гражданска организация, създадена по смисъла на закона за юридическите лица с нестопанска цел, основана през Август 2019 г. 

Този май се явихме на Европейските избори с листа от 17 млади, образовани, обществено активни и политически необремени българи, решени да излязат на европейската и българска политическа сцена, показвайки на хората, че политиката не е мръсна дума. Че политиката може да бъде за всеки, който иска да участва и който има позиция. Че гражданите имат право да упражняват контрол върху законодателната власт, взимайки предвид, че те са двигателят на тази власт, давайки на политиците своя вот. Ние поставихме въпроса за пробив на статуквото. И ще отстояваме тази позиция. 


През май месец ви представихме нашата програма, която съдържаше точки засягащи важни теми от обществена значимост за развитието на една европейска държава. Сред тези точки се срещат: забраната за горене на твърдо гориво, чиято цел е да подобри качеството на въздуха, икономически устойчиво развитие – развиване на малък и среден бизнес, електронно гласуване и дигитализация на администрацията, чиято цел е да улесни гражданите и да има директен контрол върху монополистичния начин на гласуване и управление, който наблюдаваме досега.


След подкрепата на хората, които ни дадоха своите 21 315 хиляди гласa, решихме да изявим нашата гражданска позиция относно предстоящите местни избори за кмет на град София. Съблюдавайки модела на управление на столицата за последните 14 години не може да останем безучастни към случващото се и разрастващите се проблеми. Ние от сдружение “Път на младите” считаме, че всеки буден гражданин трябва да бъде заинтересован и да отстоява своите граждански позиции в една европейска столица, такава каквато би трябвало да бъде София. Каквато ние гражданите искаме да бъде тя. 


Подкрепата на даден кандидат е волеизявление, в която изборът и отговорността са най-значими. Защото ние вярваме, че всеки глас е от значение. На тези местни избори сдружение “Път на младите” изявява своята подкрепа към г-жа Мая Манолова – независим граждански кандидат, издигнат от инициативен комитет с участието на нашия председател - Румен Чолаков. Г-жа Манолова е човек показал за последните пет години своята загриженост, отговорност и съпричастност към ежедневните трудности на гражданите.  Било то майките на деца с увреждания, миньорите, презастрояването, проблемът с мръсния въздух, корупцията в администрацията, монополът на обществените поръчки, както и много други. Ние вярваме, че г-жа Манолова е достойният кандидат и правилният избор за кмет на град София. Че тя ще чуе гражданите и ще отговори на техните въпроси, както и ще намери решение на техните проблеми. Тя ще застане като доказала се личност по време на мандата си на омбудсман и гражданин, а не като политически безотговорна марионетка. 

В битката за София няма цвят. Тя е битка на идеите, но най-вече на действията. Ние подкрепяме дейните хора, тези които не само слушат, но и чуват българите.  Затова и оказвайки подкрепа на г-жа Манолова ние дейно се включваме в изготвянето на нейната програма. 


Проблемът с пренаселването на столицата е ключов не само инфраструктурно, но и чисто логистично-транспортен, а именно паркирането и зоните поставени от Център за градска мобилност.  Ние от “Път на младите” смятаме, че е редно парите на гражданите, събрани от зоните за паркиране и от глобите за неправилно паркиране да бъдат инвестирани обратно с цел подобряване на инфраструктурата на града- изграждане на подземни или надземни паркинги и разбира се това да бъде прозрачна процедура, когато се стигне до изпълняването й. 


Друг ключов проблем е общественият транспорт. Маршрутите са дълги, несъобразени с движението и с нуждите на работещите служители, както и на гражданите. Считаме за редно Столична община да обърне внимание на това като:  


  • съобрази маршрутите на обществения транспорт с пътната мрежа;

  • да създаде повече линии за нощен транспорт, които да обслужват повече квартали – нощните линии са само четири за цялата столица; 

  • да съобрази нуждите на служителите и да подобри съответното им възнаграждение;

  • да въведе единен билет с електронен вариант, валиден поне 75 минути за целия обществен транпорт съобразен ценово, пример за това са водещи европейски столици;Ние вярваме, че г-жа Манолова ще бъде правилният избор на гражданите, който ще поведе битката за промяна на столицата. Защото всички искаме чиста, зелена и европейска София. TRIFONOV2019-7630.jpg

"Път на младите" закри кампанията си с книги вместо с празненства

"Път на младите" закри кампанията си с книги вместо с празненства

Коалиция "Път на младите" приключи скромно предизборната си кампания по-рано днес в центъра на София. Вместо с шумни церемонии, кандидатите от листата отбелязаха повода като внесоха седемнайсет книги в деловодството на библиотеката на Народното събрание - книги, които според тях трябва да бъдат прочетени от управляващите.

Румен Чолаков за пътя на младите в политиката: "Хората търсят промяната, търсят нови лица."

Румен Чолаков за пътя на младите в политиката: "Хората търсят промяната, търсят нови лица."

"Хората действително са много положителни към това, което правим, търсят промяната, търсят нови лица. Аз действително съм много оптимистично настроен, и за изборния резултат на 26-и, но и по-важно, за вълната, която започваме", коментира Румен Чолаков в студиото на "Плюс-Минус" по Нова.

За Етичния кодекс на политика: "Ние трябва да убедим хората, че има честни политици, че политиката не е мръсна дума."

За Етичния кодекс на политика: "Ние трябва да убедим хората, че има честни политици, че политиката не е мръсна дума."

"В "Път на младите" публикувахме Етичен кодекс от единадесет точки. Първата от тях е прозрачност в доходите. В петък аз във вашата телевизия оставих своята данъчна декларация. Нямам къща за гости, въпреки че съм работил в частния сектор, не съм задължен да оставя данъчна декларация, аз го правя. Защото ние трябва да убедим хората, че има честни политици, че политиката не е мръсна дума."

Никола Апостолов: ""Абсолютно трябва да се целим да влезем в Шенген. Въпросът е защо досега не сме влезли."

Никола Апостолов: ""Абсолютно трябва да се целим да влезем в Шенген. Въпросът е защо досега не сме влезли."

"Виждаме, че страни като Холандия, които блокират влизането на България, винаги поставят едни и същи въпроси - борбата с корупцията, с организираната престъпност. Тоест тези държави нямат доверие на България, за да махнат границите."

"Европа на отечествата не може да проработи... Европейският проект има бъдеще и ние много силно вярваме в това."

"Европа на отечествата не може да проработи... Европейският проект има бъдеще и ние много силно вярваме в това."

"Ако имаме едно семейство, не може при нещо, което не върви всеки път да ходим към развод, както англичаните тръгнаха с пътя на Брекзит”, категоричен е водачът на листата.

Румен Чолаков: "Не можем да имаме същите политици и да говорим за бъдещето на Европа."

Румен Чолаков: "Не можем да имаме същите политици и да говорим за бъдещето на Европа."

„Разбира се, че европейският експертен разговор е по-важен. Вътрешнополитическият разговор е преходен. Европейският проект е най-успешният проект на мира в историята на човечеството", категоричен е Румен Чолаков от "Път на младите" в ефира на "Здравей, България" по Нова.

Румен Чолаков: "Кого чува Европа? Европа чува нас, които сме били там."

Румен Чолаков: "Кого чува Европа? Европа чува нас, които сме били там."

“Кого чува Европа? Европа чува нас, тези, които сме били там и сме се реализирали по техните принципи. Именно такива хора е необходимо да представляват България,” заяви Румен Чолаков в “Още от деня” по БНТ.

Първи предизборен диспут на БНТ - За "европейския път", статуквото и миграцията

Първи предизборен диспут на БНТ - За "европейския път", статуквото и миграцията

"Ние искаме една силна Европа и искаме да гледаме напред. Ние искаме обща европейска армия, ние искаме силна европейска прокуратура. Ние искаме общи решения и силен Съюз, който да решава тези проблеми", уверен е Румен.

Никола Апостолов във втори предизборен дебат на "Референдум"

Никола Апостолов във втори предизборен дебат на "Референдум"

Снощи, 7 май, Никола Апостолов от "Път на младите" гостува във втория предизборен дебат на "Референдум" по БНТ. Срещу него се изправиха кандидати за евродепутати от коалиция "За България", коалиция "Възход", "Глас народен" и "Атака".

Румен Чолаков: "Нашето поколение има за цел да сложи край на Прехода."

Румен Чолаков: "Нашето поколение има за цел да сложи край на Прехода."

"Засега мисля, че е повече от очевидно, че вътрешнобългарските национални проблеми взимат превес. Ние обаче ще се борим да проведем и европейски дебат. В крайна сметка това са европейски избори, които са изключително значими за бъдещето на Европа. Това предизвика и нашето участие", коментира водачът на листата на "Път на младите" Румен Чолаков пред Дарик радио.

Дебат за бъдещето на Европейския съюз – миграция, федерализация, икономика, отбрана

Дебат за бъдещето на Европейския съюз – миграция, федерализация, икономика, отбрана

Румен Чолаков и Никола Апостолов от "Път на младите" проведоха дебат с Ангел Джамбазки и Кристиян Шкварек от ВМРО по големите въпроси за бъдещето на Европейския съюз.

Никола Апостолов: "Трябва да наблегнем на образованието, на младите хора, на малкия и средния бизнес."

Никола Апостолов: "Трябва да наблегнем на образованието, на младите хора, на малкия и средния бизнес."

Според Никола Апостолов от листата на "Път на младите", сигурността и просперитетът са най-важните неща за българите.

Гледайте откриването на предизборната ни кампания!

Гледайте откриването на предизборната ни кампания!

"Ние сме тук пред Народната библиотека и близо до Софийския университет, защото тези сгради са символ на труда, който ние сме положили след образованието си да стигнем дотам, докъдето сме стигнали."

Румен Чолаков за края на Прехода, общата европейска отбрана и "примитивния" национализъм

Румен Чолаков за края на Прехода, общата европейска отбрана и "примитивния" национализъм

Водачът на листата на "Път на младите" подчертава, че коалицията трябва да се съди по принципите, които отстояват, а не по сравнения с политически движения от миналото.

Встъпителна реч на Румен Чолаков на дебат за обновлението на Европа

Гледайте я, за да разберете някои от основните ни тези, които ще представим в детайли на откриването на кампанията ни на 4 май!
Дебатът бе организиран от Европейска младежка карта EYC в партньорство с Национален младежки форум, на които благодарим за поканата.

Румен Чолаков: "Ние сме хора, които не носят бремето на социализма."

Румен Чолаков: "Ние сме хора, които не носят бремето на социализма."

„Път на младите” е една листа съставена изцяло от 17 души под 35г. Ние сме едно ново поколение, което иска да внесе равновесие в политиката в България, особено след годините на прехода. Ние сме хора, които не носят бремето на социализма", заявява Румен Чолаков от коалиция "Път на младите" пред зрителите на „Здравей, България” по Нова ТВ.

"Път на младите" изтегли №2 за Евровота

"Път на младите" изтегли №2 за Евровота

Вчера Централната избирателна комисия проведе жребия за определяне на поредните номера на кандидатските листи за предстоящите Евроизбори. Коалиция "Път на младите" изтегли номер 2.

Румен Чолаков за БНТ: "Ние сме абсолютната антитеза на евроскептицизма."

Румен Чолаков за БНТ: "Ние сме абсолютната антитеза на евроскептицизма."

"Ние сме абсолютната анти-теза на евроскептицизма", категоричен е Румен. "На първо място се чувствам българин, а след това европеец, но не виждам противоречие в тези идентичности. В много от проблемите в България днес ние виждаме европейски решения."