Никола Апостолов във втори предизборен дебат на "Референдум"

Никола Апостолов във втори предизборен дебат на "Референдум"

Никола Апостолов във втори дебат на “Референдум”

Никола Апостолов във втори дебат на “Референдум”

Снощи, 7 май, Никола Апостолов от "Път на младите" гостува във втория предизборен дебат на "Референдум" по БНТ. Срещу него се изправиха кандидати за евродепутати от коалиция "За България", коалиция "Възход", "Глас народен" и "Атака".

Сред основните теми е регулацията на мигрантския поток, една от основните грижи на българския народ според анкетите. Докато проф. Боян Дуранкев от коалиция "За България" и д-р Георги Димов от "Атака" тсе стремят към предоговаряне на дъблинското споразумение и нови правила за миграция, Никола смята, че отговорът е комплексно решение, което да разграничава бежанци от икономически мигранти. В тази връзка вторите могат да бъдат приети от европейските страни, нуждаещи се от работна ръка. Арх. Емил Мечикян от "Възход" също напомня, че на фона на 500-милионното население на Европа, бежанският проблем не трябва да бъде преекспониран.

Венета Маджистрели от "Глас народен" изтъква, че преразглеждането на дъблинското споразумение крие риска да постави опасен прецедент и да доведе до оспорване на други договори, в които е заложен.

Никола е съгласен, че това би било опасен път и връща разговора към злоупотребите от страна на държавната власт.

“Референдум” по БНТ

"Не смятам, че предоговарянето на договорите е нашият основен приоритет. България получава изключително много пари чрез евросредства, трябва да погледнем колко от тях действително са усвоени. Ние сме получили близо 30 млд. евро откакто сме приети. Като вноска даваме десет пъти по-малко. Така че България е нетен бенефициент. Ние печелим много пари от Европейския съюз, проблемът е колко усвояваме. Ние усвояваме едва 30% от последния програмен период. Проблемът на България е че ние не усвояваме тези евросредства, не се възползваме от тях. Те не отиват към малките и средни предприятия, не отиват към бедните хора, те отиват към големите корпорации.”

В заключителната си реч Никола представя основните звена, които се нуждаят от пренасочване на ресурси.

"Ние сме единствената коалиция, съставена единствено от нови лица и млади хора и наистина бъдещето е пред нас. Искаме да инвестираме повече в нови технологии, в образование, в наука, в иновации, нещата, които ще помогнат България наистина да е развита и богата държава в бъдещето."

Повече за измамите с еврофондове, пакета "Макрон", кампаниите около Брекзит и опасностите на национализма можете да чуете в пълния запис от дебата на сайта на БНТ.