С поглед към бъдещето: Ролята на младите българи в една нова Европа

С поглед към бъдещето: Ролята на младите българи в една нова Европа

bulgariaonair.jpg

Има ли път за младите в политиката? Тази тема разискват в предаването "Денят ON AIR" Румен Чолаков и Ана Вилфан, кандидати за евродепутати от листата на Коалиция "Път на младите".

"Идеите на Коалиция "Път на младите" са идеално центристки", обяснява Ана. "Ние не сме нито леви, нито десни, изключително про-европейски настроени млади души под 35 години с високо квалифицирано образование."

"Европейските избори са важни, защото има много европейски решения на български проблеми", уверява Румен. Като пример за значението на общата политика той изтъква нуждата от обща отбрана на европейските граници, която да адресира страховете от мигрантските потоци.

Водачът на листата добавя и че на фона на скандалите, които доминират в българския политически пейзаж, "Път на младите" се отличават с независимост и неопетненост.

"Когато един човек е разочарован от системата и статуквото е нормално да потърси алтернатива. Аз смятам, че на тези избори "Път на младите" ще бъде единствената реална алтернатива", категоричен е Румен.

Относно решението да се върне в родината си, Ана споделя:

"Вече 12 години България е на европейската политическа сцена. За тези 12 години много неща се случиха, предстоят още нови неща. Смятам, че през 2007 г. се отвори път на българите към европейските възможности и много млади хора като нас, поколението на Милениум, имаха възможност да отидат в чужбина да придобият знания и опит. Аз избрах да се върна и да се реализирам в България, защото смятам, че трябва да се спре това така наречено "изтичане на мозъци", което България търпи през последните години."

На въпроса дали "Път на младите" представляват новите "юпита", Ана категорично отговори, че листата ясно се разграничава от това, "което е било преди".

Можете да видите пълното участие на Румен и Ана на сайта на Bulgaria on Air.