За Етичния кодекс на политика: "Ние трябва да убедим хората, че има честни политици, че политиката не е мръсна дума."

За Етичния кодекс на политика: "Ние трябва да убедим хората, че има честни политици, че политиката не е мръсна дума."

Румен Чолаков в БНТ

"Виждам толкова много пари в кампаниите на големите партии, а и на по-малките партии и това, което сякаш те не разбират е че хората не гласуват за тях не защото не ги познават, а защото ги познават, защото им е омръзнало от тях и искат нещо ново", споделя Румен на база на впечатления от пътуванията на "Път на младите" из страната.

"Хората имат желание да гласуват, когато можеш да ги убедиш. Мисля, че даваме глътка надежда, даваме оптимизъм на тази кампания."

По думите на Румен част от мисията на листата е да наложи нов политически модел и да сложи край на обществената апатия.

Румен Чолаков в БНТ

"В "Път на младите" публикувахме Етичен кодекс от единадесет точки. Първата от тях е прозрачност в доходите. В петък аз във вашата телевизия оставих своята данъчна декларация. Нямам къща за гости, въпреки че съм работил в частния сектор, не съм задължен да оставя данъчна декларация, аз го правя. Защото ние трябва да убедим хората, че има честни политици, че политиката не е мръсна дума."

Румен изтъква и необходимостта на България от дълготрайни съюзи с други държави, с които България споделя позиция по въпроси като пакета "Мобилност".

"Ние трябва да имаме такива представители, които могат да градят приятелства. Ти не можеш да градиш приятелства, ако не говориш английски. Извинете ме, но в чужбина, макар и да има преводачи в зала, няма преводачи извън зала. Затова вчера аз поканих всичките водачи на партии, коалиции и независими кандидати на един дебат, който можем да проведем на английски език веднъж в тази кампания. Защото знаете какви ситуации имахме в миналите пет години, какви представители имахме, които не помогнаха на имиджа на България в Европейския съюз."

Румен споделя, че представата му за политика е формирана от личности като Рузвелт и Чърчил, а не от "политиканстването на Прехода". Изразява и надежда, че младите ще намерят същото вдъхновение да участват в политиката.

За още за емоционалния национализъм, възможностите за лечение в чужбина, нуждата от Европейски президент и засилени правомощия на Европейската прокуратура вижте цялого участие на Румен на сайта на БНТ.

Можете да прочетете Етичния кодекс на политика на този линк.