Румен Чолаков: "Не можем да имаме същите политици и да говорим за бъдещето на Европа."

Румен Чолаков: "Не можем да имаме същите политици и да говорим за бъдещето на Европа."

Румен Чолаков в “Здравей, България”

„Разбира се, че европейският експертен разговор е по-важен. Вътрешнополитическият разговор е преходен. Европейският проект е най-успешният проект на мира в историята на човечеството", категоричен е Румен Чолаков от "Път на младите" в ефира на "Здравей, България" по Нова.

"А злободневните тематики, да не говорим в отделните страни членки, но дори в по-голям мащаб мигрантската криза, изолацията на Съединените щати в този момент или всеки един конфликт, който изниква, те са значими, но те са преходни."

Румен добавя, че освен контрапункт на надигащия се в определени страни евроскептицизъм, включително в България, "Път на младите" е и противопоставяне на едно поколение политици, което трябва да бъде сменено.

"Не можем да имаме същите политици, които от 92-а година са били активни и да говорим за бъдещето на Европа. Нужно е ново съвременно поколение от политици, които да имат нови принципи, нови идеи и нова визия."

На въпроса кои са основните проблеми в досегашното ръководство на Европейския проект, Румен поставя фокуса върху дългосрочните цели.

"В последните пет, даже бих казал десет години, това не е само на Европейският парламент, но и на Европейската комисия, на Съвета на европейския съюз, основната грешка е че те нямат перспектива, нямат смелост за това накъде отива европейският проект. Затова силите, които поддържат съюза, които са про-европейски настроени, защитават интеграцията, сега са в посъвместно отстъпление."

"Ние трябва да зададем визия за следващите тридесет-четиридесет години."

Можете да гледате цялото участие на Румен в официалния сайт на Нова.