Дебат за бъдещето на Европейския съюз – миграция, федерализация, икономика, отбрана

Дебат за бъдещето на Европейския съюз – миграция, федерализация, икономика, отбрана

Румен Чолаков и Никола Апостолов от “Път на младите” в ТВ Европа

На 5 май 2019 г. Румен Чолаков и Никола Апостолов от "Път на младите" проведоха дебат с Ангел Джамбазки и Кристиян Шкварек от ВМРО по големите въпроси за бъдещето на Европейския съюз.

Като яростни привърженици на "Европа на отечествата", в дебата Джамбазки и Шкварек защитават позицията, че федералната европейска политика е в икономически и социален ущърб на България. Румен и Никола обаче отговарят, че правилните стъпки са към интеграция и сближаване на европейската общност, а не назад към национализма.

05052019 -   (2)[2019-05-06-18-23-51].JPG

"Решението на бюрокрацията в Европейския съюз не е разпад. То не е скептицизъм, не е "Европа на отечествата", подчертава Чолаков и прави паралел с най-успешния федерален проект и водеща икономическа сила, Съединените американски щати.

"Аз не виждам причина всяка държава да запази своята пълна автономия, във всички социални сфери, в сферите, които са привичките, обичаите, традициите, културата на една държава, и в същото време ние да бъдем един силен политически, икономически и военен съюз."

"Европа е на кръстопът. Или продължаваме напред, или тръгваме назад. Евроскептицизмът, "Европа на нациите", "Европа на отечествата", това са различни начини да кажем, че тръгваме назад. А има друг път, и това е пътят на мира, пътят на просперитета. За да бъдем конкурентоспособни спрямо САЩ, спрямо надигащите се тигри в Азия, от гледна точка на иновации, от гледна точка на фирми, на бизнес”, категоричен е Румен. “Единствено чрез обединението на нашите иконимки, нашите ресурси, нашата политика, ние можем да бъдем този стабилен ресурс, който да помага на малки държави като България, които в крайна сметка в голямата икономика печелят от такива съюзи."

Според Джамбазки и Шкварек, федералният модел на Европейския съюз е за сметка на националния суверенитет, както на социално ниво, цитирайки "налагането" на гей браковете, така и на военно, обяснявайки, че защитата на границите ни по този начин ще бъде зависима от чужди решения.

05052019 -   (2)[2019-05-06-18-22-41].JPG

Никола вижда в тези страхове пречки за развитието на България. Той изтъква като пример Естония, която е едновременно изключително технологично развита и либерална страна, чийто прогрес в сферите на дигитализацията и механизацията трябва да служат за пример.

"Ние трябва да акцентираме върху наука, образование, преквалификация и квалификация на хората. Трябва да сменим парадигмата на образованието и трябва наистина да пренасочим европейските фондове към бъдещето”, конкретизира Никола. “Всъщност България готова ли е за бъдещето, за бъдещата икономика? Ние говорим за капсулация, за това, че искаме да се затворим от света, защото ни е страх от "джендърите" и от гейовете. А всъщност се случват едни тенденции, които така или иначе ще се случат с нас или без нас. Ние решаваме дали ще сме водещи."

Можете да гледате целия дебат на сайта на ТВ Европа.